Natuurlijke zeep, industriële zeep en paraffineverslaving!!

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 09:41

 

We zien steeds meer mensen lijden aan huidproblemen, allergieën en eczeem.

Maar hoe verzorg je de huid?? kies je voor een natuurlijke product of kies je gewoon voor de bekende industriële producten van de supermarkt en drogisterij!!??

 

Wat is het verschil tussen fabriekszeep en natuurlijke zeep ??

 

- De natuurlijke zeep wordt in kleine hoeveelheden met de hand gemaakt op een verantwoord en creatieve manier. De ingrediënten zijn duurzaam,  natuurlijk en biologisch (zoals olijfolie, kokosolie, honing, melk, boter etc...) vriendelijk voor het milieu, mens en dier. Het is ook biologisch afbreekbaar!

De oliën en boters worden gemengd met water en natrium hydroxide en het resultaat van deze mengsel wordt zeep. Natrium hydroxide is de element die de vetten naar zeep kan omzetten, dat noemen we verzeping (saponificatie).

De zeep kan door twee technieken gemaakt worden:  het " Koude Proces" of het "Warme proces".

 

- De industrieelzeep wordt in grote hoeveelheden machinaal geproduceerd met goedkope grondstoffen en door het "Warme Proces" . De ingrediënten zijn meestal petroleum, mineraal olie (synthetisch olie) dierlijke vetten en afvalolie gemengd met water en natrium hydroxide.

Tijdens het koken van de mengsel verschijnt, aan de zijkant van de ketels  een transparante gel-achtig laagje dat meteen weggehaald wordt  en apart aan cosmetica bedrijven wordt verkocht, dit laagje heet "Glycerine". Bij het maken van natuurlijke zeep ontstaat ook "Glycerine" maar dat wordt behouden en niet weggehaald.

Glycerine is een vochtvasthoudende middel en heeft een verzachtend effect op de huid, het is de belangrijkste ingrediënt in bijna alle cosmetica en huidverzorgingsproducten zoals crème, lotion, fondation, mascara, lipstift en zelfs tandpasta (Pak de huidverzorgingsproducten die je thuis hebt en lees de labels).

Wat overblijft van de zeepmengsel, na het afromen van de Glycerine, is Detergent.

Om de industrieelzeep aantrekkelijk voor de consument te maken wordt aan de resterend zeepmengsel de volgende ingrediënten toegevoegd :

 

  1. Schuimverbeteraars: S.L.S (Sodium Laurel Sulfate) creëert schuim en bubbels (Men denkt nog steeds dat iedere zeep die veel schuimt een goede zeep is).  -) SLS veroorzaakt huidirritatie.
  2. Conserveermiddelen : Parabeen wordt vrijwel door bijna alle grote cosmetica bedrijven gebruikt omdat het een uitstekende conserveermiddel. Weet je, die ene crème of lipstift dat je 1 keer hebt gebruikt daarna in de la bent vergeten en na 3 jaar heb je het weer gevonden en weer bent gaan gebruiken omdat het nog goed lijkt? Waarom is dat product nog niet bederft: Parabeen!!  -) Parabenen veroorzaken o.a. borstkanker.
  3. Synthetische Fragrance : Er is niks mis mee met de geurolie die op een verantwoorde manier gemaakt is. Maar de goedkope synthetische Fragrance is gemaakt van een mix van verschillende chemicaliën om de gewenste geur te creëren (de industrieelzeep ruikt altijd heel sterk) en kan tot 200 chemicaliën bevatten die totaal onbekend voor jou zijn en gezondheid problemen kunnen veroorzaken zoals huidirritaties, hoofdpijn, duizeligheid en jeuk.

 

Je kunt in het gebruik al snel het verschil tussen natuurlijke zeep en industrieel zeep merken. De Natuurlijke zeep reinigt mild en houdt de huid in balans en zacht, de verzorgende oliën voeden en beschermen de huid tegen uitdroging terwijl de Industrieel zeep een droog trekkerig gevoel geeft waardoor de huid begint te jeuken en eczeem vlekken beginnen te verschijnen.

 

Om het probleem van droge en geïrriteerde huid te verhelpen koopt men producten zoals crème, lotion en/of zalf.

Hieronder leg ik het volgende probleem uit  waar de consument niet van bewust is:

 

Paraffineverslaving :

 

In veel cosmetica producten worden stoffen als paraffine, of te wel minerale olie, gebruikt.

De minerale oliën die in cosmetica producten gebruikt worden, zijn afkomstig van petroleum (fossiele olie). Als de ruwe olie uit de aarde gehaald wordt, moet deze eerst gezuiverd worden voordat het gebruikt kan worden. Dat wordt raffinage genoemd. De minerale olie ondergaat zo’n uitgebreid zuiveringsproces dat er na de vele bewerkingen niet veel meer over is van het originele materiaal. 

De industriële cosmetica bedrijven zijn groot fan van minerale olie. Dit is namelijk goedkoop, geurloos en kleurloos, oxideert niet en kan heel makkelijk lang bewaard worden.

Vrijwel alle baby-oliën bestaan volledig uit minerale oliën. Dat kan je makkelijk op het etiket herkennen onder de namen: Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil.

De crèmes en lotions met minerale olie hydrateren de huid niet maar kunnen zo goed vocht vasthouden dat de huid te vochtig wordt. Je huid ziet er dan aanvankelijk goed uit (de droogtelijntjes trekken immers weg), maar allerlei cel processen gaan op den duur toch wat minder goed verlopen. Uiteindelijk zal je huid zichzelf daardoor minder goed kunnen beschermen en je huid droogt dan sneller uit als je geen crème op je huid hebt en dus blijf je maar smeren. Ook minerale oliën bevatten geen nuttige stoffen als antioxidanten, vitamines  of kalmerende stoffen die de huid kunnen voeden en helpen te herstellen. Met een crème die alleen minerale oliën bevatten mis je dus een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. 

 

De industriële cosmetica bedrijven gebruiken paraffine als “vetten” in hun crèmes. Een ander zeer belangrijke reden om deze stoffen te gebruiken is dat ze zeer goed zijn voor de houdbaarheid van het product. Daarnaast door het gebruik van de goedkope minerale olie kost het maken van het product heel weinig (een paar centen!!) en om het product voor de consument aantrekkelijk te maken wordt het verpakt in hele mooie en dure verpakkingen wat het indruk geeft dat het product heel goed en waardevol is voor de huid  en op die manier wordt het product heel duur verkocht.  

De consument weet niet dat het grote nadeel is dat onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan. Als men met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid nog droger en onprettig aanvoelen waardoor men dan snel terug grijpt naar die vette paraffine producten… Zo ontstaat de zogenaamde paraffineverslaving!!

 

 

Onze tip:

 

  • Koop handgemaakte natuurlijke producten van kleine ambachtelijke bedrijven omdat ze eerlijke producten maken. Zelfs grote bedrijven beginnen nu reclame te maken voor "natuurlijke ingrediënten" in hun producten. Maar let op! De toevoeging van één of twee natuurlijke ingrediënten maakt een product niet ‘'helemaal natuurlijk’'. Het is voor grote industriële bedrijven vrijwel onmogelijk om natuurlijke, handgemaakte producten te maken!!.
  • Kies je toch voor industriële producten dan weet wat je koopt!! Lees altijd goed het etiket op de verpakking, zeep en cosmetica producenten zijn wettelijk verplicht om aan te geven welke ingrediënten in hun producten zijn verwerkt. De namen op de labels zijn vaak onduidelijk, als je twijfelt over een bepaalde stof dan kun je op internet naar informatie zoeken.
  • Aarzel niet om je eigen onderzoek te starten als je vermoedt dat een product een gevaarlijke stof bevat (het gaat uiteindelijk om de gezondheid van het lichaam).

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.